همشهریآنلاین - سارا کلهر: حدود ۲ ماه پیش کارشناسان و پزشکان درباره بازگشاییهای بدون تدبیر و رفتارهای غیرمسئولانه مردم هشدار دادند و پیشبینی کردند با تداوم این رفتارها پاییز سختی در پیش مردم ایران خواهد بود.
اکنون چند هفتهای است این اتفاق افتاده و با موج سوم بیماری کوویدـ۱۹ مواجه شدهایم. در این مدت، خانوادههای بسیاری داغدار شدند و بسیاری نیز گرفتار بیمارستان و تامین دارو هستند. طبق گفته پزشکان و متخصصان، تختهای بیمارستانی برای بیماران کرونا در برخی از شهرها پر شدهاند و بیماران بسیاری در اورژانس بیمارستانها در نوبت هستند که به بخش منتقل شوند یا در بخش مراقبتهای ویژه بستری شوند.
بیشتر بخوانید؛
- واکنش عضو ستاد کرونا به تصاویر صف آمبولانسهای کرونا
- تختهای بیمارستانهای تهران تکمیل شد
- عواقب کرونا در نصف جهان | تخت خالی برای هیچ بیماری وجود ندارد
از طرف دیگر کادر درمان خسته و فرسوده شدهاند و معتقدند بهرغم قرار گرفتن در شرایط سخت کنونی، تصمیمات اتخاذشده از سوی مسئولان کارساز نبوده و برخی از مردم نیز با وجود همه اطلاعرسانیها همچنان به زندگی عادی خود ادامه میدهند و شیوه زندگیشان نسبت به پیش از این پاندمی تغییری نکرده است. آنها باز هم هشدار میدهند در صورت تداوم این رفتارها زنجیره این بیماری قطع نخواهد شد و باز هم روزهای سخت و تلخ در انتظارمان خواهد بود.دکتر پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری، دراینباره به همشهریآنلاین میگوید: «پیشبینی کردهاند آمار روزانه مرگومیر ما در آذرماه ممکن است به ۹۰۰ نفر هم برسد. خدا کند به این رقم و به این شرایط نرسیم، اما خب متاسفانه آمار مرگومیر و ابتلا در حال حاضر بسیار زیاد است. اوضاع خراب است. متاسفانه در این شرایط نه دولت کاری میکند نه مردم همکاری میکنند. با تداوم این رفتارها باید منتظر روزهای سختتر و تلختر باشیم.»
گفتوگوی همشهریآنلاین با دکتر طبرسی را در ادامه بخوانید.
سرنوشت بیمارانی که در انتظار بستری شدن در بخش یا آیسییو هستند چه میشود؟
متاسفانه تعدادی از این بیمارها سرگرداناند آن زمانی که به مردم هشدار میدادیم اگر رعایت نکنند و به سفرها ادامه بدهند، شرایط سختی خواهیم داشت این روزها را پیشبینی میکردیم. ما رعایت نکردیم و الان در این وضعیت قرار گرفتیم. متاسفانه کاری از دست ما ساخته نیست.
آیا به برپایی بیمارستان صحرایی احتیاج خواهیم داشت؟
اگر شمار مبتلایان و کسانی که به خدمات بیمارستانی نیاز دارند بیشتر شود، بله نیاز پیدا میکنیم اما باید به یاد داشته باشیم برپایی بیمارستان صحرایی به این سادگی نیست. برای این کار به فضای مناسب، نیروی متخصص و امکانات نیاز داریم که در حال حاضر موجود نیست.
یعنی امکان برپایی بیمارستان صحرایی را نداریم؟
نه، این امکان را نداریم. قرار بود ارتش بیمارستانهای صحرایی را راهاندازی کند که متاسفانه خود آنها به شدت زیر بار کرونا قرار دارند. همه نیروهای متعلق به بیمارستانهای ارتش ۲۴ ساعته مشغولاند درواقع نیرویی نمانده که بخواهند در بخش بیمارستان صحرایی از آنها استفاده کنند. به یاد داشته باشید کرونا مثل وبا و بیماریهایی اینچنینی نیست که با تزریق سرم و درمانهایی از این دست بتوانیم به بیمار کمک کنیم. بیمار مبتلا به کرونا به اکسیژن، امکانات مجهز و پزشکان متخصص نیاز دارد و با بیمارستان صحرایی و امکانات اولیه نمیتوان به بیماران مبتلا به کرونا کمکی کرد.
الان با کمبود نیروی متخصص در بیمارستانها مواجهاید؟
نیروی کافی نداریم و کسانی هم که الان مشغول هستند بسیار خستهاند.
نیروی متخصص اضافه میشود؟
این را باید از وزارت بهداشت و رئیسجمهور بپرسید.
اگر شدت بیماری از این بیشتر شود، باید چه کار کنیم؟
در این باره هم باید وزارت بهداشت و دولت چارهای بیندیشد از ما کاری ساخته نیست.
با این شرایط فکر میکنید ممکن است به کمک خارج از کشور نیاز پیدا کنیم؟
خدا نکند؛ چون کشورهای خارجی هم نمیتوانند به ما کمک کنند همه کشورهای دنیا خودشان درگیر این بیماری هستند. ما اگر خودمان به داد خودمان نرسیم، کسی نمیتواند به دادمان برسد.
برخی از متخصصان اشاره میکنند شمار قربانیان کرونا بیشتر از این آماری است که وزارت بهداشت اعلام میکند. شما هم با این نظر موافقاید؟
مطمئنا بیشتر از این است به دلیل اینکه طبق نظر سازمان جهانی بهداشت، فقط بیمارانی که تست پیسیآر آنها مثبت باشد جزو آمار به شمار میروند در حالی که برخی افراد با وجود داشتن همه علائم بیماری تستشان منفی است یا برخی دیگر از بیماران را چون مطمئن هستیم کرونا دارند دیگر برای تست نمیفرستیم ممکن است برخی از این افراد بر اثر بیماری فوت کنند پس در آمار نیستند. اگر این افراد را هم به آمار اعلامشده اضافه کنیم، مرگومیر روزانه ما حدود دو تا دو و نیم برابر خواهد شد.
شما پیش از این پیشبینی کرده بودید در صورت اعمال نشدن تدابیر کارآمد از سوی مسئولان و رفتارهای غیرمسئولانه مردم شمار فوتیهای ما روزانه به ۶۰۰ نفر خواهد رسید. این پیشبینی بر چه اساسی بوده است؟
این پیشبینی من نبود. پیشبینی سایتهای اپیدمیولوژیک دانشگاههای معتبر بود. بسیاری از دانشگاههای دنیا مثل دانشگاه واشینگتن سایتهای اپیدمیولوژیک دارند. الان هم این سایتها پیشبینی کردهاند آمار روزانه مرگومیر ما در آذرماه ممکن است به ۹۰۰ نفر هم برسد. خدا کند به این رقم و به این شرایط نرسیم، اما خب متاسفانه آمار مرگومیر و ابتلا در حال حاضر بسیار زیاد است. میبینید روزانه بیش از ۴ هزار نفر به این بیماری مبتلا میشوند و هرروز بر شمار بیماران بدحال اضافه میشود این در حالی است که در بیمارستانها با کمبود تخت مواجهایم و کادر درمان هم به شدت خستهاند.
بنابراین اگر مردم همچنان کرونا را شوخی بگیرند و پروتکلها را رعایت نکنند یا به سفرهایشان ادامه دهند، شرایط سختتری در انتظارمان خواهد بود.
این سایتها بر چه اساسی این آمار را ارائه میدهند؟
این سایتهای اپیدمیولوژیک بر مبنای رفتار مردم کشورها و آماری که خود کشورها از میزان رعایت نکات بهداشتی میدهند پیشبینی میکنند که شرایط وقتی تغییر میکند مرگومیر به چه سمتی میرود.
درباره داروهایی که برای درمان ترامپ تجویز شد توضیح میدهید؟
یکی از این داروها رمدسیویر بود که در ایران هم استفاده میشود، یکی دیگر دگزامتازون بود که ما هم برای بیماران تجویز میکنیم و داروی دیگر مونوکلرا آنتیبادی بود که الان سازمان انتقال خون در ایران در حال ساختن این آنتیبادی است. این آنتیبادی نوعی از پلاسماست. در واقع پلاسمای افرادی را که بهبود یافتهاند میگیرند و بعد آنتیبادیهایی را که خنثیکنندهاند جدا میکنند و بعد به بیمار تزریق میکنند.
ما این امکان را داریم؟
سازمان انتقال خون در حال ساخت این دارو است باید ببینیم چه زمانی آماده میشود و به مرحله استفاده بالینی میرسد.
این داروهایی که نام بردید باید در چه مرحلهای استفاده شود تا تاثیرگذار باشد؟
باید در مراحل اولیه استفاده شود. در مراحلی که بیماری شدت پیدا میکند و بیمار به آیسییو نیاز پیدا میکند هیچکدام از این داروها کمک نمیکنند.
به نظر شما محدودیتهایی که در تهران اعمال شد به بهبود شرایط موجود کمک خواهد کرد.
این محدودیتها صوری است و اصلا در بهبود شرایط تاثیری ندارد. بستن باغ وحش و استخرهای شنا که در سالهای پیش هم در این فصل سرد مراجعهکنندهای نداشته چه تاثیری در بهبود شرایط خواهد داشت؟ میبینید که جادهها همچنان باز است و مردم به سفر میروند و محدودیتی اعمال نمیشود.
و حرف آخر...
اوضاع خراب است. متاسفانه در این شرایط نه دولت کاری میکند نه مردم همکاری میکنند. با تداوم این رفتارها باید منتظر روزهای سختتر و تلختر باشیم.
نظر شما